Bir anda ortaya çıkan panik atak ile kişinin hayati tehlike duygusu oluşmaktadır. Kişide devam eden panik ataklar panik bozukluğa sebep olmaktadır. Panik bozuklukta kişi iyi hissettiği zamanlarda bile tekrar panik yapacağı korku ile yaşamaktadır. Bu korku da zamanla kişinin ruhsal sağlık konusunda kendini kötü hissetmesine yol açmaktadır.
Panik Atak Belirtileri
Panik atak sırasında kişide, şiddetli kalp çarpıntısı, nefes darlığı, boğuluyormuş hissi, terleme, titreme, uyuşma ve nefesinde kesilme gibi hisler ortaya çıkmaktadır. Bunların dışında ruhsal açıdan delirme korkusu, kontrolünü yitirme duygusu da meydana gelmektedir. Kişiyi dehşete düşürecek ve çaresiz bırakacak durumlardan bayılma hissi ve etrafına ve çevreye yabancılaaşma hissi meydana gelir.
Panik Atakta Tedavi
Panik atak geçiren hastaların bir çoğunda panik bozukluk gözlemlenmektedir. Panik bozukluk hastalarının bir kısmı eski ruh sağlıklarına kavuşmak için ilaç kullanmak zorundadırlar. İlaç kullanmanın dışında panik bozukluk hastalarının psikoterapi almaları da eski sağlıklarına kavuşmalarında bire bir etkili yöntemlerden birisidir.
Panik bozukluk hastaları için verilecek nefes egzersizleri çok önemli ve kişi üzerinde oldukça etkilidir. Bu hastaların nefes egzersizlerini her gün yapmaları gerekmektedir. Sadece atak sırasında yapılan veya yapılacak olan nefes egzersizleri kişide hiçbir fayda sağlamayacaktır. Bu sebeplerden dolayı sadece atak sırasında değil düzenli olarak kişinin nefes egzersizi yapması gerekmektedir. Panik bozukluğu olan hastaya verilen nefes egzerisiznde kişi derin bir nefes alır ve 5 saniye bu nefesi tutar. 5 saniye sonunda tüm nefesini boşaltır. Nefes alışverişinin en önemli noktalarından biris de nefesin burundan alınıp ağızdan verilmesidir.
Panik bozukluğu olan hastalara verilecek olan fiziksel egzersizler faydalı olmaktadır. Haftada beş gün olacak şekilde koşma, bisiklete binme ve yüze gibi orta şiddetli egzersizler verilmektedir. Bu kişilere verilen egzersizlerin amacı kişinin nabzını 120’nin üzerinde çıkarmaktır. Bu egzersizler panik bozukluğu olan kişiler tarafından en az 10 hafta yapılması gerekmektedir.
Alkol ve uyuşturucu kullanımına bağlı olarak tetiklenen panik ataklarda mevcuttur. Panik atak hastası olan kişilerin alkol ve uyuşturucu kullanmaktan tamamen uzak kalmaları gerektiği vurgulanmalıdır.
Kişiyi Bilgilendirmek
Panik bozukluğu olan kişilere mutlaka panik atak hakkında bilgi verilmesi gerekmektedir. Kişiye bu ataklar sonucu ölmeyeceği, çıldırmayacağı vveya kontrolünü kaybetmeyeceği detaylı olarak anlatılmalıdır. Tedavinin ilk başlarında atak krizlerinin olacağı hakkında hastayı uyarmak gerekmektedir.
Bir yanıt bırakın