Böbrek Yetmezliği Hakkında Neler Biliyoruz?

Spread the love

Vücudumuzda pek çok rahatsızlık meydana gelmesi mümkün iken, elbette ki bunlar arasında pek çok kişi tarafından karşılaşılmış olanlardan birisi de böbrek yetmezliği olarak tanımlanmaktadır. Bahsettiğimiz bu rahatsızlık, böbreklerin tam olarak görevlerini yapamamasından kaynaklı meydana gelmektedir. Böbrekler normalinden daha yavaş çalışıyor ya da duruyor ise maalesef bu durumda kan içerisinde yer alan su, tuz gibi diğer minerallerin de dengesinin bozulması meydana gelmektedir. Normal şekilde çalışmayan böbrek, maalesef, vücutta atık sıvıları biriktirmeye başlayacaktır. Bu da maalesef birikimin devam etmesi durumunda ölümcül sonuçlara neden olabildiğinden oldukça tehlikeli bir rahatsızlık olarak ele alınabilir.
Belirtileri nelerdir?
Aslında bu konuda doktorlar daha net ve doğru bilgileri siz okurlara sunacak olsa da, tuvalete çıktığınızda eğer ki idrarınız normalinden daha az geliyor yada gelmiyorsa, bir risk grubunda yer alıyorsunuz denilebilir. Bunun yanı sıra ayakta oluşan ödemlerde bu rahatsızlığın habercisi olabilir.
İlk dönemde tam net bir belirti gözlenmesi bazı durumlarda mümkün olmuyor
İlerleyen dönemlerinde ise, nefes darlıkları meydana gelebilmektedir
Yine güçsüzlük ve ayak, bacak olmak üzere bu bölgelerde meydana gelen şişlikler, bu hastalığın habercisi olabilir
İdrarın az gelmesi ya da hiç gelmemesi başlıca sebeplerinden sayılabilecektir
İştahta azalma, mide bulantıları ya da kusma gibi sorunlar ile birlikte, kaygı hali, aşırı sinir ve uyku sorunları gibi durumlarda da böbrek yetmezliği meydana geliyor olabilir. Elbette ki bu durumlar bazı dönemlerde normal olarak karşılansa da, karşılaşmış olan kişilerin bir doktor kontrolünden geçmesinde kesinlikle fayda var.
Kaslara giren kramplar, seğirme, göğüste ağrı ya da yüksek tansiyon da yine bu rahatsızlığın farklı belirtileri arasında yer alabilir. Hıçkırıkta normalin dışında ise buna bir haberci olarak kendini gösterebilecektir.
Risk artıran faktörler
Bazı risk grupları arasında şu bilgilere göz atmakta fayda var.
Sıvı kaybı
Tansiyon ilaçları
Kalp hastalıkları ve kalp krizi
Enfeksiyon
Karaciğerinin görevini iyi yapamaması, karaciğer yetmezliği
Bazı ilaçların normalinden daha sık kullanılması
Damar tıkanıklıkları
Alkol tüketimi
Vücudun susuz kalma durumları
Yine bu maddelerde risk gruplarını teşkil ediyor diyebiliriz. Daha net ve detaylı bilgi için, alanında uzman doktordan görüş almak her zaman daha faydalı olacaktır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*