Omurga Kanal Darlığı Yaşam Kalitesini Düşürüyor!

Spread the love

Dirençli Bel, Bacak ve Boyun Ağrılarınızın Sebebi Omurga Kanal Darlığı Olabilir

Omurga kanal darlığı, oldukça sık rastlanan ve yaşam kalitesini ciddi şekilde tehdit eden bir hastalıktır. Girişimsel Nöroradyoloji Uzmanı Doç. Dr. Eren Erdem hayatı zorlaştıran omurga kanal darlığı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Girişimsel Nöroradyoloji Uzmanı Doç. Dr. Eren Erdem “Tıp literatüründe spinal stenoz adlandırdığımız, toplumda omurga kanal darlığı olarak bilinen rahatsızlık, genellikle yaşlılığa bağlı olarak ortaya çıkar. Bu hastalıkta omurgadaki kemikleri birbirine bağlayan bağlar kalınlaşır ve arka faset eklemlerinde, kireçlenmeye bağlı olarak genişlemeler ve hacim artışları ortaya çıkar. Aynı zamanda disk eklemleri de yıpranır ve bu yıpranma sonucu hem disk aralığı daralır hem de diskin kenarında kemiksel büyümeler oluşur ve kanalı ön tarafından da daraltarak, kanaldaki  sinirler üzerinde baskıya sebep olur” dedi.

Eren Erdem, “Kanalın daralması; omurilikten geçen sinirlerin, iletileri beyinden bacaklara aktarılmasını zorlaştırarak uyuşmalara ve kuvvet kaybına yol açmaktadır. Geç fark edilmesi, tedavinin başarısını düşürmektedir. Her hastalık gibi, omurga kanal daralmasında da erken teşhis, geçici ve kalıcı felç gibi kötü sonuçlar olmadan tedavi edilmesinde büyük önem taşıyor.” diye konuştu.

 

Bu Belirtilere Dikkat

Omurga kanal darlığında en belirgin belirti ağrıdır. Kalçada ve bacaklarda oluşan ağrı önceleri uzun mesafe yürümekle ortaya çıkar.

Omurilik kanalı daralmasının zamanla oluşan bir süreç olduğunu belirten Doç. Dr. Eren Erdem, en sık rastlanan belirtilerinin bel ve bacak ağrıları olduğunu, bunun yanı sıra bacaklarda uyuşma, yürürken ortaya çıkan ağrılar, kramplar ve dinlenme isteği, tipik olarak öne eğilerek yürüme, yürüme mesafesinde kısalmalar ve idrar kaçırmanın karşılaşılan belirtiler arasında olduğunu söyledi. Hastalar oturduğunda da ancak öne eğilerek ağrıyı azaltabilirler.

Omurga kanal daralmasının genellikle 50’li yaşlardan sonra görüldüğünü belirten Erdem, “Hastalık kadınlara oranla erkeklerde daha sık rastlanmakta ve kanal darlığının ilerlediği süreçte hastaların yaşam kalitesi düşmektedir.” dedi.

 

Bel Fıtığı Belirtileri İle Karıştırılıyor

Omurga kanalı daralması kol ve bel ağrıları gibi belirtilerinden dolayı hastalar tarafından bel fıtığı ya da boyun fıtığı ile karıştırmaktadır. Bel fıtığı, bel omurgasında bulunan disklerin zedelenmesi ile sinirlerin sıkışması durumudur. Ani başlayan ve yürüme ya da oturmayla ilgisi olmayan bir ağrıdır. Bir ya da bir kaç sinire fitinin baskısı ile oluşur. Omurga kanal darlığı ise tüm sinirlerin sıkışmadır.

Doç. Dr. Eren Erdem, “Omurga kanal darlığında belirtiler genellikle bel fıtığı ile benzer olduğundan dolayı doğru tanıyı koymak için iyi bir anamnez almak ve muayene etmek gerekir. Hastayı iyice dinleyip, tanıları doğru konulmalıdır. Teşhise yardım için, MR ve Bilgisayarlı Tomografi incelemeleri kullanılır. Aksi takdirde, tedavi süreci yanlış bir şekilde sonuçlanabilir. Bu yüzden, omur kanal darlığının teşhisi için iyi bir uzmana görünmeniz gerekmektedir” diye açıkladı

 

Ameliyatsız Tedavisi Mümkün

Omurga kanal darlığı ileri derecede değilse ilaç tedavileri ve fiziksel tedavi ile sonuç alınmaya çalışılır. Fakat yürümekte zorlanan, sinirlere uygulanan baskı nedeniyle ağrıları çok fazla olan hastalarda cerrahi yöntem tercih edilmektedir.

Klasik cerrahi yönteminde omurganın arkasından girilerek kanalın arkasındaki kemik(faset) ve dokular alınmakta sonrasında ise vida ve platinle omurga sabitleştirilmektedir.

Girişimsel Nöroradyoloji Uzmanı Doç. Dr. Eren Erdem, “Yakın zamanda ABD’de geliştirilen yöntemle omurganın yapısını bozmadan sadece büyümüş ve kalınlaşmış dokuları alarak bu hastalığı tedavi etmek mümkün” diye açıkladı. Bu yöntemle dikiş bile gerektirmeyen fındık çapında bir delik açılıp buradan kanala ulaşılır ve özel aletlerle görüntüleme altında daralmaya neden olan dokular çıkartılır. Hasta prosedürden 2 saat sonra yürüyerek çıkar ve evine döner. Bu yöntemde hastanın uyutulmasana ihtiyaç olmaz. Damar yolundan verilen ağrı kesici ilaçlarla hastanın rahatı sağlanır. Hasta normal hayatına 2-3 gün içerisinde döner.

Tedaviden sonrası için de uyarılarda bulunan Erdem, hastaların 2 hafta süreyle ağırlık taşımamaya özen göstermelerini, ani hareketlerden kaçınmaları gerektiğinin altını çizdi.

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*