Delta Varyant Nedir? Dr. Salih Zeki Güçlü Anlattı…

Spread the love

Nurten Öğüt,  Delta varyantıyla ilgili merak edilenleri Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi eski Başhekimi, İzmir Özel Gazi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Salih Zeki Güçlü ile konuştu…

Mutasyon nedir?

Virüsler, genetik yapılarını oluşturan RNA’larını canlı hücre içerisine aktararak burada kopyalar ve bu şekilde çoğalır. RNA’nın kopyalanması esnasında meydana gelen herhangi bir sorun, RNA üzerindeki genetik dizilimi değiştirdiğinde bu durum mutasyon olarak adlandırılmaktadır. Hızlı yürüyen canlılarda mutasyon çabuk meydana gelir. (covid gibi) yavaş yürüyen canlılarda ise bu süre uzamaktadır. İnsanlarda birkaç yıl, ağaçlarda birkaç binyıl gibi..

Delta mutasyonu hakkında bilgi alabilir miyiz?

Farklı ülkelerde görülen delta varyantının diğer varyantlar arasındaki en büyük fark %60 daha fazla bulaşıcı olması ve hücreye girişi yayılması daha fazla olan bu varyantın hücre kilidini aşarak akciğerlere daha kolay tutunabilmesi nedeniyle daha ölümcül olarak kabul ediliyor. Antikoru bulunmayan kişiler bu varyant içerisinde daha fazla tehdit altında oluyorlar.

Delta varyantı belirtileri nelerdir?

Delta varyantına yakalananlar arasında en çok baş ve boğaz ağrısı, burun akıntısı gibi belirtiler görülmektedir. Genç hastalarda ‘ağır bir soğuk algınlığı geçiriyormuş gibi’ tarif edilebilir.

Aşıların Delta mutasyonuna etkisi nasıldır?

Mutasyonun en kaygılandıran yönü daha hızlı bulaşarak aşı olmamış kişilerde ağır hastalığa yol açması ve hastane tedavisi gerektirmesi. Ülkede bugüne kadar covid kaynaklı ağır hastalıkların yüzde 97 ‘sinin aşılanmamış kişilerde görülmesi aşıların etkinliği konusunda önemli bir veri sağlıyor. Aşılanmayan her birey covid ile ilgili ölümlerle burun burunadır.

Karantina süresi ne kadar?

Varyant ile enfekte pozitif vakaların izolasyonunun en erken 10. güne kadar devam edilmesi öneriliyor.

Şu anda aşılamada hangi durumdayız?

Şuan itibari ile aşılamada % 74 e yaklaşmış bulunmaktayız. 1. Doz aşı olanların sayısı %67′ lere dayandı. 2.doz aşı olanların sayısı ise % 45 e yaklaştı. Ülke nüfusuna göre bu yeterli bir oran değildir. Her kişi mutlaka aşılarını zamanında yaptırmalıdır.

1 Temmuzdan itibaren yeni bir açılma dönemindeyiz. Bu açılma ile gözlemleriniz nelerdir? Alınan tedbirler yeterli mi?

Covidden mutlak korunmak istiyorsanız yalnız yaşamanız gerekmektedir. İnsanın sosyal bir hayvan olduğu unutulmamalıdır. Bana göre kapanmaktan ziyade kapalı ve kalabalık yerlerde maske, sosyal mesafe ve hijyen covid’den korunmak için yeterlidir. Bunu polisiye tedbirler ile sağlamak ancak bugünkü kadar başarılı olabilir.

Covidin etkisi daha ne kadar sürecek?

Covid muhtemelen insanlıkla beraber daha az etkisi olarak yaşayacaktır. Aşılar hastalık yapıcı etkisini zamanla ortadan kaldıracaktır.

 

Salih Zeki Güçlü kimdir?

1952 yılında Artvin’de doğdu. 1976 Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Mezuniyetin ardından 1976-1980 yılları arasında yine aynı üniversitede göğüs hastalıkları ihtisasına devam etti ve göğüs hastalıkları uzmanı oldu. 1983 yılından itibaren Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışmaya başladı. 2002-2005 yıllarında aynı hastanede Başhekimlik yaptı. “Sağlıkta Dönüşüm Programı” çerçevesinde Sigorta Hastanelerinin Sağlık Bakanlığına devri sürecinde  Ege Bölge Koordinatörü olarak görevlendirildi. Halen İzmir Özel Gazi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı olarak görevini sürdürmektedir.

*Nurten ÖĞÜT

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*