Dr. Şükrü Alper Aygen: Toplumda hipertansiyon farkındalığı az…

Spread the love

Hipertansiyon sorunu olanların neler yapması gerektiğini ve tedavileri hakkında uzun yıllar İzmir Tepecik ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan ve halen İzmir Özel Gazi Hastanesi’nde İç Hastalıkları  Uzmanı olarak görevine devam eden Dr. Şükrü Alper Aygen’den bilgi aldık.

Hipertansiyon’un önemli bir halk sağlığı problemidir

Aygen sözlerini şöyle sürdürdü;

Halen dünyada 6oo milyon, ülkemizde ise 5 milyonu erkek ve 6 milyonu kadın olmak üzere toplam 11 milyon hipertansiyon hastası vardır.

Yapılan çalışmalarda kan basıncındaki küçük düşmelerin bile hastalık ve ölüm oranlarında anlamlı azalmalar sağladığını göstermiştir. Kan basıncının optimum düzeye (139/83mmHg) düşürülmesinin hipertansiyona bağlı kalp-damar hastalığı riskini %30 azalttığı gösterilmiştir.

Bu nedenle yeni tedavi klavuzlarında kan basıncının 130/85mmHg’nin altına düşürülmesi hedeflenmiştir. Yaşlılarda ise bu hedef 140/90mmHg’nin altıdır.

Tedavinin yanı sıra öncelikle yaşam tarzı değişiklikleri de çok önemlidir. Bunlar, sigara içiminin bırakılması, fazla kiloların verilmesi, tuz kısıtlaması, dengeli beslenme, doymuş yağlardan kaçınılması, alkol kısıtlaması, fizik aktivitenin artırılması, stresin azaltılması şeklinde sıralanabilir.

Düşük HDL-Kolesterol, yüksek LDL-Kolesterol, kontrolsüz diyabet, yüksek riskli etnik grupta olmak veya yüksek riskli coğrafik bölgede bulunmak tedavi başarısını olumsuz etkileyen faktörlerdir. Bunların yanı sıra hasta uyumu da çok önemlidir. Hipertansiyon tedavisinde ilaç kullanımı gerekiyorsa mutlaka kullanılmalıdır. Tedavi başarısını arttırmak ve 24 saat etkili kan basıncı kontrolü sağlamak amacı ile, 24 saat etkili tek ilaç veya daha etkili olan düşük doz ikili, üçlü ve hatta dörtlü ilaç kombinasyonları başlanabilir.

Farkındalık çok düşük

Ülkemizde 2012 yılında hipertansiyon farkındalık oranı %54.7, ilaç kullanım oranı %47.4, ilaç kullananlarda kan basıncı kontrol oranı %53.9 bulunmuştur. Bu sonuca göre hala iki hastadan biri hastalığının farkında değil, yine iki hastadan biri ilaç kullanmamaktadır. İlaç kullananlarında aynı şekilde yarısının hedeflenen kan basıncı değerini yakalayamadığı anlaşılmaktadır. Ülkemize ilişkin bu veriler hipertansiyonun kalp-damar hastalıkları, inme, böbrek hastalığı, erken ölüm ve yeti yitirimi için hala önemli bir tehdit unsuru olduğunu göstermektedir.

Sonuç olarak 24 saatlik etkili kan basıncı kontrolü hedef organ hasarının önlenmesinde çok önemlidir. Yeni tedaviler ve hasta uyumundaki artışın sağlanması ile çok daha iyi sonuçlar alınacağı kesindir” dedi.

İç Hastalıkları  Uzmanı Dr. Şükrü Alper Aygen kimdir?

Erzurum’da dünyaya geldi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Dahiliye uzmanlığını Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tamamladı.

Zorunlu hizmet görevini Tokat SSK Hastanesi’nde yaptı. Uzun yıllar İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalıştı. Tepecik Bornova Onkoloji Hastanesi’nde Dahiliye servis sorumluluğu görevinde bulundu. Halen İzmir Özel Gazi Hastanesi’nde İç Hastalıkları  Uzmanı olarak görevine devam ediyor.

*Nurten ÖĞÜT

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*