Modern Yaşamın Hastalığı Diş Sıkmak

Spread the love

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Dt. Zehra Fırtına Ekincioğlu: ”Şehir hayatı görünmez streslerle dolu, baş etmek için gündüz kendimizi, gece dişlerimizi sıkıyoruz. İşte bu yüzden diş sıkmak modern yaşam hastalığıdır. “

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Dt. Zehra Fırtına Ekincioğlu bu makalede hastaların diş sıkma rahatsızlığıyla ilgili soruları cevaplayacak.

 

Kimler Diş Sıkıyor, Diş Gıcırdatıyor?

Çene Eklemi Problemi Olanlar Dikkat!

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Dt. Zehra Fırtına Ekincioğlu, dünya nüfusunun 8’de 1’i çene eklem problemleri yüzünden belirli ağrılar yaşanmakta olduğunu söylüyor. Teşhis edilmesi durumunda bu oranın artacağını belirmekte olan Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Dt. Zehra Fırtına Ekincioğlu, çene eklemi problemi, dişlerin çeneler üzerinde yanlış hizalanmasından kaynaklanabildiğini de ekliyor.

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Dt. Zehra Fırtına Ekincioğlu, diş sıkma, gıcırdatma, travma, kötü alışkanlıklar, oklizyon bozukluğuna neden olan yanlış dolgular, porselenler de çene eklemi hastalıklarına sebep olabildiğini belirtti.

Çene eklemleri hastalıklarının ana göstergeleri, çenede açıp-kaparken ses, yorgun uyanma, çiğneme kaslarında sertlik, büyüme, yüzde köseli görüntü, boyna- sırta yayılan ağrılar, kulak çınlaması, baş dönmesi, sırt ağrısı olabilir.

Çene eklemleri hastalıklarının ana göstergelerini açıklayan Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Dt. Zehra Fırtına Ekincioğlu çenede açıp-kaparken ses, yorgun uyanma, çiğneme kaslarında sertlik, büyüme, yüzde köseli görüntü, boyna ve sırta yayılan ağrılar, kulak çınlaması, baş dönmesi, sırt ağrısı belirtilerine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulamakta.

Çene eklemi problemi gülüşünüze zarar verebilir!

 

Çene Ekleminden Gelen Sesler Normal Değildir!

Çene açma kapama sırasında ses gelmesinin yaygın görüldüğünü söyleyen Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Dt. Zehra Fırtına Ekincioğlu bu durumun normal olmadığını söylemekte.

Bir süre sonra sesler kesilir. Ama bu iyileşme değil bir kötü aşamaya geçildiğinin göstergesidir. Bu safhadan sonra çeneniz kilitlenebilir. Ağız açıklığında azalma olabilir. Zamanla ağrılar artar.

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Dt. Zehra Fırtına Ekincioğlu uyarıyor; ”Bir süre sonra sesler kesilebilir fakat bu iyileşme değil kötü bir aşamaya geçildiğinin göstergesidir. Bu safhadan sonra çene kilitlenebilir. Ağız açıklığında azalma olabilir. Zamanla da ağrılar artar.”

Boyun ağrısı, sırt ağrısı, bel ağrısı, çene ağrısı, yüz ağrısı, diş ağrısı, şakak, kulak, baş, ense ilk hissedilendir.

 

Çocuklar Geceleri Neden Diş Sıkar?

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Dt. Zehra Fırtına Ekincioğlu, dil bağı, büyük bademcik ve geniz eti, tıkalı burun sinüsler, bağırsak parazitleri, az gelişmiş havayolu buna sebep olabildiğini belirtiyor.
Çocuk diş hekimliği hakkında bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

 

          Çene Probleminden Dolayı Her Yerim Ağrıyor Olabilir Mi?

Çene eklemi ve leğen kemiği birbiriyle birbiriyle direkt ilişkili olduğunu söyleyen Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Dt. Zehra Fırtına Ekincioğlu, bel ağrısının çene eklemi problemi ile ilişkili olduğunu da ekledi. Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Dt. Zehra Fırtına Ekincioğlu, bacaklardaki kas çekme hissi, ayak basma sorunları, bacaktaki uyuşmaların da çene eklemi probleminden kaynaklandığını vurgulamakta. Ağız açıp kaparken çıkan sesler, ağzınızı açarken zorlanma yemek yerken ve konuşurken yorulma, kulak çınlaması tek hastalık göstergesi olmadığını da belirtiyor.

Diş Sıkma Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Dt. Zehra Fırtına Ekincioğlu diş sıkma tedavi yöntemlerini şöyle sıralıyor;

  • Splint (Kişiye Özel) Uygulamaları
  • Botox
  • Magnezyum
  • Uyku öncesi uyaranlardan kaçınmak
  • Uyku öncesi gevşeme egzersizleri, nefes egzersizi, duş, rahat ve boş bir mideyle yatağa girmek.

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*