Kulağa nasıl gelirse gelsin, kulak çınlaması çevrenizdeki şeyleri doğru bir şekilde duymakta zorluk çekmenize neden olabilir ve sizi kesinlikle çıldırtabilir. Ne yazık ki, kronik kulak çınlaması tedavi edilemez, ancak bazı kulak çınlaması türleri azaltılabilir veya hatta düzeltilebilir. Hepsi nasıl çalışıyor? Açıklayacağız.
KULAK ÇINLAMASI NEDİR?
Tinnitus, kulaklarınızdaki çınlamanın resmi adıdır. Kulaklarınızda kaybolmayan bir çınlama, çok rahatsız edici bir uğultu veya sadece sürekli bir gürültü. Tinnitus çok yaygındır ancak farklı şiddet seviyelerinde gelir ve farklı nedenleri olabilir. Zil yavaş yavaş gelişebilir, ancak aniden başlayabilir. Aşağıda, en yaygın beş nedeni ve kulak çınlamanızı hafifletmek veya iyileştirmek için yapabileceğiniz şeyleri açıklayacağız.
1. KONSERLER VE DİĞER YÜKSEK SESLER
Yüksek seslere düzenli veya uzun süre maruz kalmak genellikle kulak çınlamasının nedenidir. Kulaklarınızda geçici çınlamanın en iyi bilinen versiyonu, gece kulübüne gittikten veya bir konsere gittikten sonra duyduğunuz çınlamadır. Ancak işinizde yüksek sesler de suçlu olabilir. Uzun süre 80 desibelin üzerindeki gürültüleri dinlerseniz işitme kaybınız olabilir. Örnekler: alarmlar, kapı zilleri 80 desibel gürültü üretir. Kulak koruyucu kullanarak yüksek seslerin neden olduğu kulak çınlamasını önleyebilirsiniz. Yüksek ses söz konusu olduğunda her zaman dikkatli olun çünkü bu tür kulak çınlaması kalıcı olabilir!
2. HASTALIK
Vücudunuzla ilgili bir sorun olduğunda, bazen bunu kulaklarınızdan da fark edebilirsiniz çünkü kulaklar çınlamaya başlar. Örneğin, başınız ağrıyorsa kulaklarınız da çınlamaya başlayabilir. Bunun olmasını önlemek için yeterince uyumak önemlidir. Yetersiz miktarda uyku, kulak çınlaması ile migrene neden olabilir. Bunun yanında düzenli olarak dinlenmeniz de gerekir. Stresi bu şekilde önlemiş olacaksınız, bu da olası baş ağrılarını da önleyecektir. Baş ağrısı dışında soğuk algınlığı da beraberinde kulak çınlamasını getirebilir. Burun çekme östaki borusunun tıkanmasına neden olabilir ve bu da basınç ve geçici işitme kaybına neden olur.
3. YÜKSEK TANSİYON
Yüksek tansiyonunuz olduğunda, kulak çınlaması alma riskiniz daha yüksektir. Zil hem düşük hem de yüksek nota olabilir. Bundan kurtulmak için tansiyonunuzu düşürmeniz gerekir. Bunu daha az şeker ve tuz yiyerek sağlayabilirsiniz; bu iki bileşen gerçekten kan basıncınızın yükselmesine neden olabilir. Daha az kafein içmek de kan basıncınızı düşürmeye yardımcı olabilir.
4. KULAK KİRİ
Kulak kiri kulağa oldukça iğrenç gelebilir, ancak herkesin kulağında bulunması gereken temel bir maddedir. Ancak kulak kiri çok fazla olduğunda tıkanıklığa neden olabilir. Ciddi bir tıkanıklık kulaklarınızın çınlamasına neden olabilir. Bu sorunun bir pamuklu çubukla kolayca çözülebileceğini düşünebilirsiniz. Fakat, pamuklu çubuk sorunu daha da kötüleştirebilir! Aşırı miktarda kulak kiri ile mücadele etmek için doktorunuza gidip kulaklarınızı temizletebilirsiniz. Bu bazen kulak çınlamasından kurtulmanın en hızlı yolu olabilir.
5. KRONİK
Kulak çınlamanızdan kurtulamıyor gibi misiniz? O zaman beyniniz bir noktada biraz hata yapmış olabilir ve kulaklarınızda açıklanamayan bir çınlamaya neden olmuş olabilir. Ne yazık ki, kronik kulak çınlaması tedavi edilemez, ancak araştırmalar akupunkturun semptomları azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir. Söz konusu çalışma, test edilen kişilerin yüzde 93’ünün bir iyileşme fark ettiğini gösterdi. Yani, kesinlikle denemeye değer!
Bir yanıt bırakın